flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

П'ятниця, 03 грудня 2021, 19:03

Під час Адвенту ми знову запрошені Марією до Її школи. Хочемо черпати з джерела Її мудрості, бо прагнемо у Своєму житті наслідувати Її Непорочне Серце. Марійна школа виховала стількох святих! Чому сьогодні Вона хоче навчити нас?

1600px-The Annunciation MET DT2634

Маріє, розуміючи нашу слабкість, звертаємося до Тебе: Матінко, Ти є Непорочною, а ми грішними, Ти є непохитною, а ми постійно падаємо у наші погані звички і прив’язаності, Ти бачиш лише красу і доброту Бога, а ми – багато спокус на нашій дорозі. Будь з нами, Провіднице святих, Мудра Пані, покажи нам Своє Непорочне Серце і пригорни нас міцно до Себе. Хочемо бути подібними до Тебе і хочемо як Ти, Матінко, прийняти до серця Ісуса.
 
"Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім'я Назарет, до діви, зарученої чоловікові, на ім'я Йосиф, з Давидового дому; ім'я ж діви було Марія.Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.” Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця.” А Марія сказала до ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?” Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий. Ось твоя родичка Єлисавета - вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною; нічого бо немає неможливого в Бога.” Тоді Марія сказала: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” І ангел відійшов від неї "(Лк 1,26-38).
 
Наш Бог є близьким Богом. Він хотів жити серед нас, тому ввійшов до Серця і Тіла Пресвятої Діви, і оселився посеред нас. Як це чудо сталося? Як це взагалі стало можливим? У Євангелії читаємо, що коли настала повнота часів, а отже, момент передбачений Богом до Діви приходить Ангел. Молода дівчина чує слова, які дотепер чули лише великі пророки, царі, проводирі вибраного народу Ізраїля, а саме: Не бійся! Господь з Тобою! Марія чує від Ангела про свою винятковість, про своє покликання – обрання Богом. Євангеліст показує нам Марію, як Діву Мудру, яка нічого не приспішає, не діє похапно, дає собі час на роздумування і хоче просто розуміти.
 
Слуга Божий Кардинал Вишинський і багато інших шанувальників Найсвятішої Діви підкреслюють Її такт, чіткість, поміркованість, стриманість і спокійну, врівноважену поведінку. Марія знає, що Бог хоче розмовляти з людиною, тому Вона не вимагає від ангела доказів і т. п., лише просить роз’яснити, як це може статися. Вона є жінкою, яка думає, яка зосереджується, роздумує, шукає. Марія хоче розуміти, але в той же час зберігає дистанцію щодо почутих в свою сторону похвал, поводиться так, ніби їх не чує… Вона ні про що не допитується, нічого конкретного не вимагає, бо вірить, що все для Неї є приготоване Всевишнім, і тому є для Неї найкращим. Пречиста не вимагає обіцянок, але і не виражає своїх переживань, Вона згоджується з волею Божою повністю покладаючись на неї. В мовчанні також погоджується на самотність свого покликання – кому могла б розповісти, з ким поділитися? Присутність Ісуса буде Її радістю, силою, щастям і потіхою.
 
У Євангеліях підкреслюється самостійність в прийнятті рішення Непорочного серця. Не говорять Євангелісти ні слова про те, чи відкрила свою таємницю Марія св. Йосифові., чи запитувала Обручника про Його думку, хоча згідно з правом мала отримати згоду від батька чи чоловіка. Св. Йосиф, чоловік справедливий, вибраний на земного батька Божого Сина, на чоловіка Діви, переживає неспокій серця, темну ніч віри і любові. Ангел уві сні приходить до нього, і не чекаючи на його відповідь чи згоду каже йому про Добру Новину з переконанням, що Він, обраний Богом, прийме своє покликання, як довірливий і надійний лицар, якому просто надаються накази Володаря. Покликання св. Йосифа є чимось дивовижним!
 
Подія Благовіщення закінчується словами: «І відійшов від Неї ангел». По таких подіях відходять ангели і земне життя Найсвятішої родини відтепер буде під цілковито Божою опікою. З допомогою ангелів, але оперте на трути і старання св. Йосифа і Непорочної Матері. Просімо Марію, щоб допомагала нам завжди бути в єдності з Її сином – тепер і в годину нашої смерті.
 
Допоможи нам, щоб наші серця, як Твоє серце, відкривалися на Божу Любов, нехай наші серця, як Твоє Непорочне Серце, Маріє, стануть Його Домом, Його помешканням, Його шатою, Його Дарохранительницею! Амінь.
 
Фото: Сандро Ботічеллі, Благовіщення

Додати коментар


Захисний код
Оновити