flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

П'ятниця, 01 травня 2020, 16:08
У першу суботу травня пропонуємо роздумувати над темою навернення та його місцем у нашому житті. У цьому нам допоможуть роздуми над третьою славною таємницею - Проголошення Божого Царства і заклик до навернення. Травень особливим чином присвячений Марії. У фатімських об'явленнях Богородиця просить про молитву та зміну способу життя згідно Євангелії.
 
rosary Regnum Christ
 
У цій таємниці, як вчить нас папа Йоан Павло ІІ, роздумуємо над Ісусовим навчанням під час якого Він проголошував прихід Божого Царства і закликав до навернення (пор. Мк 1,15), відпускаючи гріхи тим, які до Нього приходили з довірою (пор. Мк 2,3-13; Лк 7,47-48), даючи початок таємниці милосердя, яку Він сам буде реалізовувати аж до кінця світу, особливо через довірене Церкві таїнство Покаяння і примирення.
 
Говорячи про Боже Царство варто одразу сказати, що його логіка зовсім не збігається з нашими земними уявленнями. Так само у часи Ісуса очікували встановлення нового політичного режиму, а не того, про що говорив Ісус. Боже Царство діє за законами блаженств (блаженні убогі духом, лагідні, голодні і спраглі правди, милостиві…). Кожен, хто хоче жити у Божому Царстві приймає ці блаженства - як кодекс християнської моральності. Чи я сприймаю такі закони Царства?
 
Аби стати учнем Ісуса, треба пережити навернення. Цей процес передають грецьким словом “метанойя”, що значить автентичну і цілковиту зміну мислення і вчинків. Тут Ісус говорить про поставу дитини: “Істинно кажу вам: Якщо ви не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Небесне Царство” (Мт 18,3). Який сенс цих слів для мене? Не варто думати, що тут потрібно бути по-дитячому наївним. Йдеться про щиру відкритість на Божу благодать та іншу людину. Тільки за таких умов можна говорити про глибоке і цілковите навернення до Бога та звершення вчинків милосердя (пор. Мт 25,35-...).
 
Остаточний прихід Бога наприкінці часів ще не настав. Ми, як християни, живемо в очікуванні на повноту Божого Царства. Коли ж Ісуса запитали фарисеї, коли настане Царство, то Він відповів, що воно є посеред нас. Сучасники Христа досвідчували Божу присутність через чудеса, які звершував Пророк з Галілеї.
 
Боже Царство можливе серед нас лише тоді, коли у моєму житті будуть реалізуватись Ісусові вказівки, кожного дня житиму відповідно до Його вчення. А це міститься в наказі любити Бога і ближніх. Як я свідчу про Боже Царство для тих, з ким живу вдома, з ким співпрацюю, з ким зустрічаюсь на щодень?
 
Одним із ключових моментів у моєму духовному житті є відкриття Царства Небесного як скарбу. Коли заради цього скарбу з радістю продаю все (пор. Мт 13, 44-46). Чи досвідчую цього?
 
Марія, Мати Ісуса, від самого початку Його публічних виступів серцем була поряд з Сином, зберігаючи в ньому все, що Його стосувалося (пор. Лк 2,51). Вона завжди залишалась в тіні, товаришуючи Йому мовчазною пристуністю аж до Голгофи, де стає Матір’ю всіх віруючих. А потім товаришує учням і ученицям Господа триваючи з ними “однодушно на молитві” (Ді 1,14). Церква вбачає в Марії приклад наслідування у будуванні Божого Царства в людських серцях. Просімо сьогодні Пресвяту Діву Марію, аби товаришувала нам на наших життєвих шляхах, аби разом із Нею ми будували Боже Царство у наших серцях, домівках, місцях праці, цілій країні, яка так його потребує…
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити