flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Четвер, 30 листопада 2017, 19:17

Роздуми над першою радісною таємницею, Різдво Христове, на основі катехези папи Бенедикта XVI.

Mary-And-Joseph-Nativity-Chris

«Тими днями вийшов наказ від кесаря Августа переписати всю землю. Перепис цей, перший, відбувся, коли Сирією правив Киріній. І йшли всі записатися, - кожний у своє місто. Пішов також і Йосиф з Галилеї, з міста Назарету в Юдею, в місто Давида, що зветься Вифлеєм, бо він походив з дому й роду Давида, щоб записатися з Марією, зарученою своєю, що була вагітна. І от коли вони були там, настав їй час родити, і вона породила свого сина первородного, сповила його та поклала в ясла, бо не було їм місця в заїзді»(Лк 2, 1-7).

Починаємо переживати час Адвенту – приготування до Різдва, час особливих роздумів над доленосною для людства таємницею. Божий Син прийшов на землю. Перед цією таємницею здається доцільним буде лише мовчання і роздуми над невимовною глибиною Божою любові до людини. Мовчання, тиша… так нам їх зараз бракує. Ще папа Павло VI сказав: «О, якби в нас відродилась повага до мовчання, цей стан духа гідний захоплення і необхідний зараз, коли бурхливе і неспокійне життя в наші часи заглушує нас своїм шумом, галасом і гармидером. О, мовчання в Назареті, навчи нас витривалості у доброму мисленні, зосередження на внутрішньому житті, готовності до слухання таємничих заохочень Бога і слухання вказівок істинних вчителів» (Промова в Назареті, 5 січня 1964 р.).

Пошук внутрішньої тиші, часу на мовчання, перебування на молитві без слів, а просто у присутності Божій, допоможуть мені ввійти в атмосферу Великої таємниці любові, відкрити істинну суть Різдва. Можливо, у цей час Адвенту варто обмежити час перегляду телебачення, користування інтернетом, аби привчити своє вухо до тиші, коли щось роблю, перебуваю вдома, їду в транспорті?

Роздуми над таємницею Втілення. Роздуми, споглядання. Марія є для нас прикладом контемпляції Христа. Обличчя Сина належить Їй з особливого приводу, бо це в Її лоні Він сформувався і взяв від Неї людську подібність. Ніхто так витривало не контемплював, не споглядав Ісуса, як Марія. Очі Її серця зосереджені на Ньому вже в момент Благовіщення, коли Марія Його зачала від Святого Духа; протягом наступних місяців щораз більше відчуває Його присутність, аж до дня народження, коли Її очі можуть з материнською ніжністю вдивлятись в обличчя Сина, коли Його пеленає і кладе в ясла. Згадки про Ісуса, що збереглись в Її розумі і серці, позначили кожен момент життя Марії.

Вона живе вдивляючись у Христа і дуже цінує кожне Його слово. Святий Лука говорить: «Марія зберігала всі ці справи і роздумувала над ними у своєму серці» (пор. Лк 2,19), таким чином описуючи поставу Марії перед обличчям таємниці втілення, а ця постава буде керувати цілим її буттям: зберігання справ і роздуми над ними в серці. Лука – це євангеліст, який дозволяє нам пізнати серце Марії, Її віру (пор. 1,45), Її надію і послух (пор. 1,38), а особливо Її внутрішнє життя і молитву (пор. 1,46-56), Її вільне припадання до Христа (пор. 1,55). Це все має джерело у дарі Святого Духа, Який сходить на Неї (пор. 1,35), так як зійде на апостолів, згідно з обітницею Христа (пор. Ді 1,8).

Маріє, допоможи мені побачити, чого очікує від мене Бог у цьому Адвенті; випроси для мене благодать спраги Божого слова, дар роздумів над ним у серці, збереження його та плекання у повсякденному житті. Навчи мене, Маріє, контемплювати Ісуса у моєму повсякденному житті.

Використано текст катехези папи Бенедикта XVI під час Загальної аудієнції 28 грудня 2011 року.

Додати коментар


Захисний код
Оновити