flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Роздуми на першу суботу вересня над V славною таємницею. 
n-0214-00-000012-hd
 
У догматичній конституції ІІ Ватиканського собору під назвою Lumen gentium читаємо: “Марія з тілом і душею була взята до небесної слави і вивищена Богом як Царица всього, аби більше уподібнитись до свого Сина” (п.59). Марія є Царицею, бо пов’язана особливим чином зі своїм Сином, як у житті земному, так і у славі неба. Як стверджує св. Єфрем Сирійський, царська гідність Марії походить з Її Божественного материнства: Вона є Матір’ю Господа, Царя царів (пор. Іс 9,1-6), і показує нам Ісуса як наше життя, спасіння і надію.
 
Постає запитання: що значить Марія - Цариця? Це наслідок Її єднання з Сином, перебування в небі, тобто в єдності з Богом. Вона бере участь у відповідальності Бога за світ і любові Бога до світу. Існує популярне поняття царя чи цариці, згідно якого це мала б бути особа обдарована владою і багатством. Однак це не той вид царювання, що характерний для Ісуса і Марії. Поміркуймо про Ісуса Христа. Його царювання зіткане зі смирення, служіння і любові. Це насамперед - служіння, допомога, любов. Ісус на хресті показав, що є царем і показав шлях царювання - страждав за нас, люблячи аж до кінця, і таким чином царює, творить істину, любов і справедливість.
 
Так само і з Марією: Вона є Царицею у служінні Богу і людству; є Царицею любові, Яка приносить дар з себе для Бога, аби увійти у план спасіння людини. Вона відповідає ангелу: “Ось я, слугиня Господня”, а у Magnificat виспівує: “Бог зглянувся на покору слугині Своєї”. Вона допомагає нам і є Царицею люблячи нас. У кожній нашій потребі є нашою сестрою, покірною слугинею.
 
Чи бачу я потреби інших людей? Чи концентруюсь лише на власних, на потребах моєї родини? Чи охоче поспішаю з допомогою?
 
Як Марія реалізує своє царське служіння? Пильнуючи нас, Її дітей: дітей, які звертаються до Неї у молитві, аби подякувати чи випрошувати Її материнську опіку і небесну допомогу, можливо загублених в дорозі, пригноблених болем і розпачем через сумні та важкі життєві випробування. В успіхах або в мороці життя звертаємося до Марії, довіряючись Її неустанному заступництву, аби випрошувала нам у Сина всілякі благодаті і милосердя для нашого паломництва дорогами світу. До Того, хто керує світом і тримає в руках долю всесвіту повні довіри звертаємося за посередництвом Діви Марії.
 
Чи звертаюсь до Марії у труднощах? Чи вмію дякувати Марії за Її опіку? Як виглядає моя молитва? Чи це є суцільна літанія прохань?
 
Серед давніх щоденних закликів і молитов до Богородиці є молитва “Слався, Царице…”, яка допомагає нам зрозуміти, що Пресвята Діва Марія як наша Мати при боці свого Сина, у славі небес, як наша Мати є з нами завжди, у звичайні дні нашого життя. Тому титул “Цариця” є титулом довіри, радості, любові. Діва Марія є в небі, у славі, поряд із Сином, але водночас поряд і зі мною. Як Матір…
 
Слався, Царице, Мати Милосердя! Наше Ти життя і надіє, слався! Прийди на поміч вигнаним нащадкам Єви, прохання не відкинь, що до Тебе шлемо із цієї сліз долини. Почуй мольбу, Захиснице наша, схились з неба і милосердним поглядом поглянь на люд свій. І яви нам по цьому вигнанні земному Твого лона плід блаженний – Ісуса. О добра, о милостива, о люба Діво Маріє!
 
Використано текст папської катехези Бенедикта XVI за 22 серпня 2012 року.
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити