flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

ВАРШАВА  Отець Єжи Попєлушко проголошений блаженним Католицької Церкви. У неділю, 6 червня 2010 р., під час велелюдного богослуження на площі Маршала Юзефа Пілсудського в Варшаві, Польща,

архиєпископ Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах святих, від імені Святішого Отця Бенедикта XVI, проголосив блаженним Католицької Церкви священика-мученика Єжи Попєлушко. Символічною була й дата проведення урочистостей, адже у першу неділю червня Церква у Польщі відзначає «День подяки за свободу», спогадуючи перші відвідини країни Слугою Божим Іваном Павлом ІІ, що відбулися у червні 1979 року.

Єжи Попєлушко народився 14 вересня 1947 р. в місцевості Окопи на північному заході Польщі. Вихований у побожній сім’ї, після закінчення школи, у 1965 році він вступив до Вищої Духовної Семінарії у Варшаві, а вже через рік був призваний на військову службу. Разом з іншими семінаристами Єжи був скерований до спеціальної військової частини, де комуністична влада проводила антицерковну та антирелігійну пропаганду, щоб спонукати засумніватися у своєму священичому покликанні. Через відвагу, з якою солдат Попєлушко визнавав свою віру та висловлював вірність покликанню, його часто піддавали різним карам та переслідуванням, які погіршили стан його здоров’я, та не захитали духа. У 1972 році Єжи Попєлушко отримав священичі свячення.

Спочатку він виконував душпастирське служіння в парафіях варшавського передмістя. Пізніше займався студентським душпастирством, у Варшавській архидієцезії був відповідальним за духовну опіку медпрацівників. З огляду на погіршення стану здоров’я о. Єжи переведено на парафію святого Станіслава Костки, де він, крім іншого, зайнявся душпастирством працівників металургійної галузі.

Після проголошення у Польщі військового стану у 1981 році, о. Попєлушко проводив так звані Служби за батьківщину, які збирали численних вірних. Під час проповідей він заторкував релігійні та духовні теми, поєднуючи їх з проблемами суспільного та політико-етичного характеру, пояснюючи соціальне вчення Церкви та повчання на цю тему Івана Павла ІІ та кардинала Вишинського. Комуністична влада відреагувала на його діяльність наклепницькими та репресивними заходами, влаштовуючи також різноманітні провокації. Врешті, 19 жовтня 1984 року, коли о. Єжи повертався до Варшави після Служби Божої в Бидгощі, його авто зупинили агенти Служби Безпеки. Водієві вдалося втекти, а скалічене тортуроване тіло священика 30 жовтня виловлено у Віслі поблизу міста Влоцлавек. У похоронних богослужіннях, які очолював кардинал Юзеф Ґлемп, взяли участь численні єпископи, понад тисяча священиків та 100 тис. вірних.

Спонукуваний глибокою любов’ю до Господа та невідкладністю проповідування Його Євангелія надії, блаженний мученик Єжи Попєлушко вказував на Божу близькість як на шлях до справжнього людського поступу. Віддавши життя Богові, у вірності істині та голосові сумління, він навчав, що зло можна побороти виключно зброєю добра. І це ще один приклад для священиків, який Церква пропонує для наслідування якраз наприкінці Року Священства, проголошеного Святішим Отцем Бенедиктом XVI

за матеріалами www.radiovaticana.org/ucr/index.asp

Додати коментар


Захисний код
Оновити