flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Автор: Юлія Главацька

СВЯТИЙ ЙОСИП Обручник Діви Марії, Опікун Ісуса, походить з роду царя Давида. За фахом – столяр. Будучи зарученим з Марією, довідався про таємницю Її чудесного Зачаття і вирішив покинути Її.

Але Ангел уві сні пояснив Йому таємницю Зачаття. Йосип взяв Марію до свого дому в Назареті. Під час перепису населення разом із Марією Йосип вирушає до Вифлеєму, де й народився Ісус. Після надання Дитині імені та представленні Її у Святині, попереджений ангелом уві сні про небезпеку, він переховує Марію і Дитя у Єгипті. Після смерті Ірода повертається до Назарету. Останній раз Йосип з'являється на сторінках Святого Писання під час паломництва з дванадцятирічним Ісусом до Єрусалиму (Лк 2, 41-52).

Відваги, дорогі сестри, не біймося нічого: маємо опікуна (святого Йосипа), якого сила всю земну міць перевищує безкінечно (бл. Гонорат Козмінський). 

Вважається, що він помер ще перед початком публічної діяльності Ісуса. В апокрифах та в працях Отців Церкви прославляються його чесноти і незвичайне покликання: Обручника Діви Марії, годувальника та вихователя Ісуса. Св. Йосип є покровителем робітників, християнських родин, сиріт та покровителем доброї смерті.

Цей святий є і нашим покровителем, що подає нам приклад того, як ми маємо реалізовувати своє покликання. Урочистість наголошує на жертвенності та готовності св. Йосипа і Діви Марії вчинити все, щоб виконати Божий задум, і ставить їх усім християнам як приклад, що за Божу справу треба бути готовим іти на край світу, забуваючи про себе. Св. Йосипа вважаємо покровителем Церкви Христової. Отож просімо, щоб нас, переслідуваних сатаною і блукаючих життєвою пустелею, він рятував від диявольських підступів і охороняв від вічної погибелі.

Не біймося важкої та вузької дороги, стараймося лише заслужити на те, щоб мати святого Йосипа за опікуна та охоронця (бл. Гонорат Козмінський). 

В іконографії Йосипа представлено з Дитятком Ісусом на руках та з лілією. Його атрибутами часто є столярні інструменти.

Додати коментар


Захисний код
Оновити