flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Понеділок, 16 жовтня 2017, 14:28

16 жовтня 1988 року папа Йоан Павло ІІ беатифікував отця Гонората Козьмінського. Публікуємо фрагмент проповіді, що стосується нашого Отця під час беатифікаційних урочистостей.

Ioan PawloII ikona oHonorat

“Ось огорнутий Божою благодаттю блаженний Гонорат Козьмінський з Бялей Подляскі, монах відданий великодушно і без решти своєму ідеалу брата меншого (капуцина). Справжній духовний син святого Франциска. Священик і апостол. Витривалий служитель таїнства Покаяння, а його прямо таки героїчне служіння у сповідальниці було справжнім духовним керівництвом. Він мав глибокий дар відкриття та виявлення шляхів Божого покликання. Він був людиною наполегливої молитви, особливо поклоніння Пресвятим Дарам. Занурений у Бозі, він одночасно був відкритий для земної реальності. Очевидець його життя сказав, що він "завжди ходив з Богом".

Він жив, як відомо, у важкі часи. У складні часи для Батьківщини і для Церкви. Польща була поділена. У так званому Польському Королівстві після січневого повстання був уведений військовий стан. Настало скасування орденів. Залишено певну кількість монастирів, ченці і черниці яких були фактично засуджені до вимирання, оскільки новіціати були закриті.

Над усіма галузями церковного життя панував поліцейський терор. Тоді наш Блаженний сформулював принцип, який надихнув його апостольську діяльність: "Релігійне життя є Божим інститутом, тому воно не може припинити існування, тому що без нього Євангеліє не буде виконано, і тому може і повинно змінити лише форму" (Wiadomość o nowych zgromadzeniach zakonnych, Kraków 1890, s. 45).

Він шукав відомих людей і ділився з ними своїм піклуванням про долю Вітчизни, Церкви і монашого життя у Польщі.

Наскільки промовистим є його зізнання: "потрібно дуже гаряче молитися, Господь Бог щось від мене хоче, (...) все частіше звертаються до мене душі різного стану і освіти, вільні, і просять про напрямок, вступ до монастиря, і перш за все вони просять, щоб дозволив їм скласти обіт чистоти. Немає монастирів, куди і як ці душі спрямувати?

Перш за все, відправляти їх за кордон неприйнятно, тому що це плоди місцеві, тут повинні залишатися, не можна позбавляти цю землю зрілого, найкрасивішого плоду, який вона дала. Що залишиться тут, коли ми позбавимось святих, покликаних душ? Чогось Бог хоче, щось Бог зробить (...) Моліться і ви, щоб ми випросили світло Боже, щоб Бог відкрив те, що хоче, щоб ми робили для цих душ "(J. Chudzyńska, Pamiętnik, стор. 10-11).

Так думав і діяв “огорнутий Божою благодаттю” і спонуканий внутрішньою силою блаженний Гонорат. Він вказував шлях до досконалості, яка народжувалась з читання Євангелія та споглядання. Він закликав залишитися у своєму середовищі та наслідувати життя Ісуса й Марії в Назареті, практикувати євангельські ради таємно, без зовнішніх ознак. Він став відновителем монашого життя і творцем його нової форми на зразок сьогоднішніх світських інститутів. Через своїх духовних дочок та синів він намагався відродити дух ревності перших християн, і через них сягав усіх середовищ. Сьогодні ще сімнадцять конгрегацій, що виходять з кола його духовності служать у дев'ятнадцятьох країнах, на чотирьох континентах.

А блаженний Гонорат говорив: "щоденно від Христа виходжу, до Христа йду і до Христа повертаюсь". Він віддав себе Христу, Втіленій Мудрості, як Її невільник, як радив святий Людвік Гріньйон де Монфор. Часто повторював “totus Tuus”. Просив, щоби Марія була для нього "захисницею, посередницею, помічницею, вчителькою у виголошенні проповідей, порадницею при сповіді, щоб охороняла його чистоту, була потішителькою".

Священик Гонорат відчув багато фізичних і духовних страждань. “ був досвідчений численними фізичними та духовними стражданнями. "Та Господь схотів придавити його стражданням." (Іс 53,10).

Коли він отримав рішення Церкви, яке позбавило його керівництва конгрегаціями і змінило їх характер, він написав: "сам заступник Ісуса Христа відкрив нам Божу волю і я цілим серцем виконую це доручення з найвищою вірою. (...) Пам'ятайте, шановні брати і сестри, що вам дано можливість показати героїчний послух волі святої Церкви" (Отець Гонорат, Листи до Згромаджень).

І ось, після страждань своєї душі, він побачив світло і ним наситився (пор. Іс 53,11). Сьогодні він отримує славу вівтарів у Церкві. Показує нам, як прочитати "знаки часу". Як “тривати” по-Божому і діяти у наші важкі часи. Він навчає, як в дусі Євангелія вирішувати важкі справи і відповідати на потреби людини на порозі третього тисячоліття з тих пір, як "Син Людський прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох" (Мк. 10,45)

Йоан Павло ІІ, 16 жовтня 1988 року

блог Honorat Koźmiński

Додати коментар


Захисний код
Оновити