flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Четвер, 18 січня 2018, 10:10

Слово "праця" не дуже часто з'являється в релігійних роздумах. Ми пам'ятаємо зі школи знаменитий вислів святого Бенедикта з Нурсії: “Ora et labora", "Молись і працюй", але ця формула для тих, хто не вчить латину сьогодні звучить екзотично. І все ж, у прагненні до досконалості благодать не працює у вакуумі, але вимагає гігантських зусиль, цілеспрямованої роботи, організованості та планування.

Working

Блаженний Гонорат був титаном праці. Вистачить навіть побіжного знання його зовнішньої апостольської діяльності до інтернування, щоби бути враженим його захоплюючими зусиллями у проповідницьких та організаційних священицьких обов'язках. Отець Гонорат досвідчуючи обмеження з боку окупанатів публічної релігійної активності, так оцінював свої зусилля: “Мої заняття, це духовні послуги їм [релігійним спільнотам], були такі численні, а більше того, так нерозсудливо мною організовані, що завжди мені ставали перешкодою не тільки до реальних змін на краще, але навіть до роздумів над собою; бо мені завжди здавалось, що для цього необхідно більшої самотності, хоча у тих же душ я вчився чогось іншого, що внутрішню працю над собою вміли поєднати з численними заняттями і працею для інших” (ND, 11).

Ми розуміємо людську, фізичну втому отця Гонората. Але вражає єдина у своєму роді, випрацювана блаженним, модель святості, що єднає євангельський ідеал Марії та Марти, ідеал активного життя (vita activa) і споглядального життя (vita contemplativa), який називається блаженним Гоноратом «поєднаним життям». Ця модель виросла з євангельської концепції прихованого життя, в якому робота є молитвою, а молитва - роботою. Це злиття, об'єднання праці та молитви вимагало величезної праці та зусиль. Не всім це вдалося. Секрет цього симбіозу молитви та вчинку міститься в точній організації повсякденного життя прихованих спільнот. У одному реченні важко описати феномен гоноратської духовності. Якщо термін “бенедиктинська праця” означає, кропітке зусилля, що вимагає великої старанності, то у пропозиції визначення терміну “гоноратська праця” міститься феномен обдуманої і обмоленої моделі святості прихованої у внутрішній поставі.

"Nadzieja wbrew nadziei"

Додати коментар


Захисний код
Оновити